Nenašli ste požadovaný materiál alebo máte záujem o ďalšie objemové zľavy? Potrebujete poradiť alebo máte špeciálnu otázku?
Vyžiadajte si našu cenovú ponuku na stavebný materiál
Máte cenovú ponuku? Dojednáme za Vás nižšiu cenu!

Na čo myslieť pred samotnou stavbou domu

17.júl 2017

Kúpili ste si pozemok a máte v pláne postaviť si rodinný domček? Ako laik zaiste neviete, na čo všetko nesmiete zabúdať pred tým, než sa pustíte do samotnej výstavby. Tak ako pri všetkom, aj tu vás na začiatku čaká maratón papierovačiek. Poradíme vám, ako postupovať a čo všetko treba vybaviť.

 

Zaobstarať si projekt domu

 

Projekt vyberajte podľa viacerých aspektov, hlavne však podľa individuálnych potrieb všetkých členov rodiny. Mal by spĺňať vaše požiadavky aj po estetickej stránke, pričom sa ale musíte držať tvaru a rozmerov pozemku, na ktorom má dom stáť. Na internete alebo v časopisoch je dostupných mnoho projektov. Ich prezeraniu venujte dostatok času aby ste si vybrali naozaj dobre z hľadiska vašich potrieb, ale aj finančných limitov. Vybrať si katalógový projekt môžete hlavne vtedy, ak je váš pozemok takmer ideálny, t.j. rovinatý, ideálne štvorcového tvaru. Ak však máte zložitejší pozemok, odporúčame vybrať si dobrého architekta, ktorý vám navrhne najlepšiu voľbu pre konkrétny typ a tvar pozemku.

Prirodzene, musíte rátať s tým, že individuálny projekt od projektanta vás oproti katalógovému bude stáť o čosi viac.

 

Výber budúcich stavebných materiálov

 

Osobitú pozornosť venujte výberu materiálu. Toto rozhodnutie vždy ovplyvňuje nasledujúce kroky nie len v oblasti stavebných postupov, teda aké ďalšie stavebné materiály budete potrebovať a čas realizácie, ale aj tak veľmi dôležité náklady na stavbu. V tejto fáze si môžete u v našich internetových stavebninách nechať naceniť stavebné materiály v niekoľkých variantách, takže vopred sa v pohodlí domova rozhodnúť, v akom prostredí budete žiť a koľko vás vyjde výstavba vášho bývania. Týka sa to najmä murovacích materiálov (tehla či ytong či drevodom?), voľba strešnej krytiny (ľahká plechová alebo odolnejšia betónová, či klasická škridľa), spôsob povrchovej úpravy stien (silikónové, silikátové či iné omietky) a v neposlednej rade voľba vhodného materiálu pre zateplenie (polystyrén alebo minerálne vata). Všetky tieto materiály máme v ponuke, u všetkých vám radi povieme, ktoré sú ich plusy a mínusy a v našich stavebninách vám radi všetok stavebný materiál naceníme a ponúkneme v individuálnej cene platnej iba pre vás.

 

Územné rozhodnutie a stavebné povolenie

 

Na príslušnom stavebnom úrade si zistite, či sa váš pozemok nachádza v oblasti, kde je na základe územného plánu povolené stavať. Ak nie, musíte požiadať o zmenu územného plánu, čo je veľmi zdĺhavý proces, navyše s otáznym záverom. Každopádne sa najprv poraďte na stavebnom úrade, tam vám aj povedia, čo všetko budete potrebovať. Ak je vaša požiadavka výstavby v súlade s územným plánom, môžete požiadať o vydanie stavebného povolenia.

 

Potrebujete k tomu najmä:

 

  • výpis z listu vlastníctva k pozemku, nie starší ako tri mesiace ( získate ho na katastri)
  • projektovú dokumentáciu rodinného domu, vrátane umiestnenia stavby na pozemku
  • vyjadrenie orgánov štátnej správy a samosprávy a prevádzkovateľov sietí

 

 

Svojpomocne alebo na kľúč?

 

To, či sa rozhodnete stavať svojpomocne, alebo celú stavbu vložíte do rúk profesionálnej stavebnej firme, závisí v  značnej miere od dostupných finančných prostriedkov. V prvom prípade síce ušetríte asi 15% nákladov, avšak musíte do toho investovať veľké množstvo svojho času. V prípade, že to necháte na profesionálov, bude to pravdepodobne finančne náročnejšie. Cenu si orientačne viete vypočítať tak, že m2 zastavanej plochy vynásobíte sumou 800-1200 € v závislosti od náročnosti výstavby.

 

V súčasnosti je na trhu mnoho stavebných materiálov, rôzne typy a druhy stavieb, preto sú tieto údaje naozaj len orientačné. Naša firma sa špecializuje nielen na dodávku materiálov, ale v niektorých prípadoch aj na realizáciu (ploty, brány), dokážeme vám odporúčiť spoľahlivú stavebnú firmu. Či sa už rozhodnete stavať svojpomocne alebo s pomocou profesionálov, v oboch prípadoch sme tu pre vás a pre vaše vysnívané bývanie. Akékoľvek otázky ohľadom stavby domu vám radi zodpovieme aj na našej infolinke.


Energetický certifikát

27.6.2016 Predávate, kolaudujete alebo prenajímate vašu stavbu? Nenechávajte to na náhodu, ale využite túto službu. Dodržte zákon 555/2005 Z.z. a dajte si vypracovať energetický certifikát: a) pri kolaudácií ­ pre novostavby alebo pre rekonštrukcie budovy b) pri... viac

Minerálne vaty ISOVER až so 40% zľavou!

20.5.2015 Pripravili sme pre vás špeciálnu ponuku - minerálne vaty značky ISOVER z našej aktuálnej ponuky si v tomto období môžete zakúpiť až so 40% zľavou! Ak sa potrebujete poradiť pri výbere materiálu alebo výpočte množstva, kontaktujte nás na našej... viac

Výhodná akcia na YTONG !

7.10.2013 Chystáte sa stavať dom a váhate, aký materiál použiť na hrubú stavbu? Práve pre Vás tu máme akciu na pórobetón Ytong až do 35% ! Práca s týmto materiálom je jednoduchá,presná a rýchla, čo sa odzrkadlí aj na cene práce.... viac
Partneri