Nenašli ste požadovaný materiál alebo máte záujem o ďalšie objemové zľavy? Potrebujete poradiť alebo máte špeciálnu otázku?
Vyžiadajte si našu cenovú ponuku na stavebný materiál
Máte cenovú ponuku? Dojednáme za Vás nižšiu cenu!

Aké fasádne farby možno použiť na váš dom?

25.október 2017

Vizitkou každého stavebníka je práve fasáda. Jej farebnosť a prevedenie veľa naznačuje o samotnom majiteľovi domu, napovedá o jeho vkuse, postavení aj jeho estetickom cítení. „Fasáda robí dom" - každý majiteľ by ju chcel mať čo najkrajšiu a v takej kvalite, aby mu vydržala čo najdlhšie.

 

Dôkladná príprava podkladu

Základom realizácie fasády je kvalitná príprava podkladu. Musí byť suchý, čistý, štrukturálne vyrovnaný a rovnomerne nasiakavý. Pri natieraní starších fasád odporúčame podklad najprv umyť tlakovou vodou alebo parou. Ak sa na fasáde nachádzajú riasy, mach, lišajník alebo iné rastliny, preventívne by ste mali povrch biocídne ošetriť, čo zabráni ich opätovnému výskytu.

 

Penetrácia fasády

Pod fasádu odporúčame použiť penetračný náter, ktorý prenikne do hĺbky omietky a spevní ju. Kvalitnejšie penetračné nátery obsahujú aj biocídne zložky a hydrofóbne prísady. Táto prísada nielenže predĺži životnosť náteru, ale aj zníži nasiakavosť fasády.

 

Sanácia fasády

Pred natieraním fasády si poriadne všimnite akékoľvek nerovnosti alebo trhliny, inak hrozí riziko prekreslenia do náterovej vrstvy. Ďalším problémom môže byť vlhkosť v murive, najmä v spodnej časti fasády. Taktiež si všímajte, či sa na fasáde nevyskytujú soľné mapy alebo výkvety, ktoré vyzerajú ako biela pleseň. Takéto omietky musíte najprv poriadne ošetriť a až potom je možné ich natrieť.

 

Ako vybrať fasádnu farbu

Pri výbere fasádnej farby by ste mali myslieť najmä na tieto faktory: druh stavby, zloženie omietok, požadovaný vzhľad, trvanlivosť a cenu. Odtieň farby už závisí od vášho vkusu a štýlu stavby. Pri pamiatkových stavbách musíte brať ohľad na historické zvyklosti a súvislosti.

 

Základné rozdelenie farieb

Fasádne farby rozdeľujeme podľa použitého spojiva:

  • vápenné - ich spojivo je hydroxid vápenatý (tzv. hasené vápno), majú trochu nižšiu kryciu schopnosť, ale umožňujú vytváranie lazúrnych efektov. Výsledný vzhľad je nerovnomerný, so zamatovým povrchom a zodpovedá požiadavkám vzhľadu historických fasád. Používajú sa však aj pri moderných objektoch, dávajú im príjemný, organický charakter. Ich nevýhodou je to, že sa ťažko tónujú do sýtych odtieňov. Ich aplikácia je trochu zložitejšia, je potrebné sledovať vlhkosť podkladu a správne napávať jednotlivé natierané časti povrchu.

  • silikátové - spojivom sú koloidné kremičitany, najčastejšie draselné vodné sklo. Výsledný vzhľad povrchu je rovnomerný a matný. Vrstva náteru je extrémne paropriepustná, prirodzená nasiakavosť sa eliminuje hydrofóbnymi prísadami. Dobre sa tónujú v celej škále iba anorganických pigmentov, aj do sýtych odtieňov. Aplikácia je pomerne náročná na prípravu podkladu, ktorý musí byť bez zvyškov organických polymérov a úplne vyzretý. 

  • akrylátové a iné polymérne farby - ako spojivo sú použité vodné disperzie organických polymérov a kopolymérov, najčastejšie akryláty. Majú výbornú elasticitu, vysokú kryciu schopnosť, ale berte do úvahy fakt, že majú nižšiu paropriepustnosť. Výsledný vzhľad je absolútne rovnomerný, matný až mierne hodvábne lesklý. Sú vhodné pre všetky nové stavby s dostatočne izolovaným murivom. Neodporúčajú sa na historické budovy kvôli jednoliatemu vzhľadu a nižšej paropriepustnosti.

  • silikónové farby - ide o najmodernejší typ fasádnych farieb, ktorý obsahuje organické a silikónové spojivá. Vynikajú vysokou trvanlivosťou - až 30 rokov i viac, sú vysoko priedušné a zároveň nepriepustné pre vodu v kvapalnom skupenstve. Excelentne chránia fasádu pred dažďom, nešpinia sa a sú vhodné aj na sanačné omietky a mierne vlhké murivo. Použiť sa môžu na historických i moderných stavbách. 

Snáď sme vám pomohli lepšie sa zorientovať vo svete fasádnych farieb. Ak pri výbere farieb predsa len budete potrebovať pomoc, kontaktujte nás a my vám radi poradíme nielen s výberom, ale aj so samotnou realizáciou. V ponuke nášho eshopu nájdete najpredávanejšie fasádne omietky a nátery.

Energetický certifikát

27.6.2016 Predávate, kolaudujete alebo prenajímate vašu stavbu? Nenechávajte to na náhodu, ale využite túto službu. Dodržte zákon 555/2005 Z.z. a dajte si vypracovať energetický certifikát: a) pri kolaudácií ­ pre novostavby alebo pre rekonštrukcie budovy b) pri... viac

Minerálne vaty ISOVER až so 40% zľavou!

20.5.2015 Pripravili sme pre vás špeciálnu ponuku - minerálne vaty značky ISOVER z našej aktuálnej ponuky si v tomto období môžete zakúpiť až so 40% zľavou! Ak sa potrebujete poradiť pri výbere materiálu alebo výpočte množstva, kontaktujte nás na našej... viac

Výhodná akcia na YTONG !

7.10.2013 Chystáte sa stavať dom a váhate, aký materiál použiť na hrubú stavbu? Práve pre Vás tu máme akciu na pórobetón Ytong až do 35% ! Práca s týmto materiálom je jednoduchá,presná a rýchla, čo sa odzrkadlí aj na cene práce.... viac
Partneri